Den gröna mattans schack

Denna sidas huvudämne är schack, ett spel med sex stycken olika pjäser samt en spelares hjärna bakom dessa pjäser. För att röra till det lite så kommer här en liten jämförelse med en annan populär aktivitet.

Gröna mattans schack

Den finurlige kanske redan har räknat ut att det är fotboll vi syftar på när vi säger “den gröna mattans schack”. Någon kanske tycker att det är en absurd jämförelse, men om man bryter ned det hela så blir det faktiskt lite tydligare.

Till att börja med så kan man säga att från en tränares synvinkel så finns det ett antal pjäser, antalet beror lite på hur man bryter ned det hela. Men man har sin målvakt, sina försvarare, mittfältare och anfallare. Man har även motsvarande hos motståndaren samt deras tränare, en domare samt en publik som på sitt sätt kan påverka. Det går kanske inte att applicera teorin om en gröna mattans schack redan på barnnivå, men när det kommer upp till en viss nivå så är det faktiskt ett antal drag och hur skickligt de utförs som kan fälla ett avgörande i en match.

Med andra ord så brukar man kalla det för taktik och skicklighet. Om en tränare väljer att spela med en uppställning som är 4-5-1 mot ett lag som har ett femmannaförsvar så kan man tänka sig att han har gjort ett dåligt drag initialt om det är svårt att bryta igenom försvarslinjen. Väljer tränaren sedan att gå över till en 4-3-3-uppställning och låt oss säga att man också spelar fler långbollar. Blir det sedermera så att laget lyckas göra flera mål – ja då har man gjort ett drag som kanske vunnit matchen åt sitt lag, schack matt för motståndaren!

Det finns idag en hel del spel som i grund och botten bygger lite på detta tänk, även om man inte riktigt upplever det så i spelen. Exempelvis Football Manager-spelen för att nämna ett exempel.