Likheter mellan poker och schack

Som vi snuddat vid tidigare så finns det en hel del likheter mellan schack och poker, vi skrev i en tidigare artikel exempelvis om att bluffa sina motståndare. Nu tänkte vi ta upp lite mer likheter.Poker och schack

Det mentala

I schack så pratar man om något som kallas för “ställningens krav”, det vill säga att pjäsernas ställning på spelplanen är det som bestämmer hur man ska agera. Har man en plan att attackera på ett speciellt sätt så kan man inte göra det förrän man gjort klart grundläggande positionerande drag dels för ställningen av sina egna pjäser, och dels för att få motståndaren att agera som man vill – därefter attackera.Detta kan bitvis jämföras med att ha en spelplan med kalkylerade drag som ger dig fördelen att du på ett ungefärligt plan känner till dina chanser att vinna handen. Det går också att jämföra med att bluffa. Att bluffa är en strategisk manöver för att få dina motståndare att agera som du vill. En bluff är generellt sett bäst ju färre motspelare som är med i potten. Är det fler så är det större risk att någon synar dig när du inte vill det. Det ger också generellt sett bäst effekt att bluffa tidigt i omgången. Bluffar och strategier är något som pokerspelare måste lära sig, om man blir rädd för att ta kalkylerade risker och börjar handla impulsivt så kommer det inte att gå väl.

Logik

En likhet mellan schack och poker som är väldigt påtaglig är det logiska tänkandet. Sammanfattningsvis så handlar det om förmågan att lära sig att kalkylera sina drag utifrån spelets egna principer och därigenom undvika att dra egna slutsatser på oriktiga premisser. I klartext så innebär det exempelvis att utifrån logiska premisser kunna förutse vilka drag som motståndaren kommer att göra härnäst.Detta får man göra utifrån de kunskaper man känner till att motståndaren har. Spelar man på hög nivå så kan en skicklig hjärna räkna ut vilket drag motståndaren med logiska slutsatser bör göra och avviker motståndaren från detta så finns det tre alternativ – endera så bluffar motståndaren och planerar något annat, man själv har inte gjort den rätta logiska deduktionen eller så har motståndaren bara agerat klantigt.

Proffsen

Vid det här laget bör det säker inte vara helt överraskande att det faktiskt finns personer som har haft professionella framgångar i schack så väl som poker. Nedan är en kort lista på tre av dessa personer:

  • Dan Harrington – också kallad Action Dan, en ironisk titel som alla som är bekant med hans försiktiga spelstil drar lite på smilbanden åt. I pokervärlden är han mest känd för att vara vinnaren av World Series of Pokers mest prestigefyllda deltävling the Main Event  året 1995, och är sedan 2010 även en medlem av Poker Hall of Fame. Men han har också vunnit schackmästerskapet i sin hemstat Massachusetts.
  • Ylon Schwartz – en schackmästare och professionell pokerspelare. Han har som bäst legat uppe på 2408 poäng i USCF (Amerikanska Schackfederationen) vilket medför den högsta titeln de ger ut : Senior Master. Och i 2008 lyckades han ta hem en fjärde plats i den ovannämnda WSOP Main Event.
  • Alexander Grischuk – en rysk stormästare i schack och en av de bästa i världen på så kallad blixtschack där varje spelare bara har sammanlagd 15 minuter på sig att slutföra en parti. Grischuk är något nyare till poker men när han väl började tog det inte lång tid innan han började tjäna en fin summa pengar.