Schack – strategispelets moder

Det finns ett spel som anses vara alla strategispels moder – schack. Det är utan tvekan det spel med mest prestige som besitter en enorm respekt runt om i världen. Genom åren har många duktiga schackspelare vunnit stor popularitet och blivit superstjärnor. Dit hör namn som Garri Kasparov, Bobby Fischer och dagens senaste stjärnskott från grannlandet Norge – Magnus Carlsen.

Inte bara för proffsen

Schackspelande manSchack är inte bara ett spel för proffsen. Det fungerar lika bra som tidsfördriv och hobby hemma i vardagsrummet. Reglerna är redan välbekanta för de flesta tack vare spelets popularitet. Om det skulle behövas en uppfräschning av minnet går det snabbt att lära sig vad de olika pjäserna står för. Antingen genom en guide eller genom att gå igenom grunderna nedan. Det krävs inte heller några stora ansträngningar för att arrangera en schackmatch. Du behöver inga stora ytor eller förberedelser. Det enda som krävs i utrustningsväg är schackbrädet med tillhörande pjäser.

Pjäserna i schack

Glas är ett material som det går att skapa vackra saker av. Det gäller också för schack. Det är ett ovanligt alternativ som ger schackspelet en modern prägel. För att skilja pjäserna åt används genomskinligt glas för ena sidan och en mattare variant för den andra. Det är ett bra komplement till de svarta och vita pjäserna.

Ett normalt schackspel har 64 rutor och 16 pjäser som består av ett fast antal bönder, damer, kungar, springare, löpare och torn. Det är likheten i alla schackspel som kommer i många olika variationer när det kommer till design. Spelet kan nämligen vara tillverkat i de mest skiftande materialen, vilket bidrar till en spännande spelupplevelse. Det vanligaste är förstås att spelet är gjort i trä. Det har varit materialet som de flesta schackspelare använt under historiens lopp och det är också det officiella alternativet i schacktävlingar. Men det är långtifrån det enda alternativet.